Goede vaginale hygiëne kan het risico op infecties verminderen, het herstel bespoedigen en ongemakkelijke symptomen zoals irritatie en afscheiding voorkomen.

Hieronder staan de belangrijkste tips voor vaginale hygiëne

1. Was je vagina één keer per dag

Dit betekent dat je één keer per dag gewoon lauw water of een milde, natuurlijke vaginale lotion moet gebruiken.

2. Gebruik vaginale doekjes als er geen douche in de buurt is

Vooral als je menstrueert, in de warmere maanden of op reis.

3. Veeg jezelf af van voor naar achteren

Bacteriën kunnen heel gemakkelijk van de anus naar de vagina worden overgedragen als je van achter naar voren afveegt, dus let erop dat je deze belangrijke regel nooit breekt. Gebruik ongeparfumeerd en ongekleurd wc-papier om irritatie te voorkomen.

4. Draag geen synthetisch, strak ondergoed

Met synthetische stoffen kan de huid niet ademen, wat leidt tot een toename van temperatuur en vocht in de intieme zone. Strakke kleren brengen wrijving teweeg, wat piepkleine scheurtjes in de huid kan veroorzaken. Combineer dit met extra warmte en vocht en je hebt een perfect recept voor een mogelijke vaginale infectie. Kies natuurlijke materialen en draag niet te lang achter elkaar strakke kleding.

5. Gebruik een verzachtend product na het verwijderen van je schaamhaar

Of je nu kiest om te scheren, waxen, een ontharingscrème te gebruiken of iets anders, zorg er altijd voor dat je je huid voorafgaand aan de procedure hydrateert, en breng een natuurlijk verzachtend product aan op het gebied om huidirritatie te voorkomen.

6. Vermijd producten die irriterende of allergene stoffen bevatten

Dit geldt voor lotions, sprays, badschuim enz. Ingrediënten die je moet vermijden, zijn onder meer reinigingsmiddelen, geur- en kleurstoffen, sterke chemicaliën en conserveringsmiddelen.

7. Gebruik geen zeep, parfum of deodorant om je vagina lekkerder te laten ruiken

Elke vagina heeft een unieke geur, en tenzij er een probleem is, zou ze niet vies moeten ruiken. Een sterke geur kan een teken van infectie zijn. Zeep is zeer alkalisch en erg agressief voor de tere, gevoelige huid van de vagina. Kies altijd een natuurlijke vaginale lotion die geen zeep, kleur- en geurstoffen bevat.

8. Verwissel regelmatig je inlegkruisje

Inlegkruisjes zijn niet bedoeld om langere tijd achter elkaar te dragen. Net als synthetisch ondergoed voorkomen inlegkruisjes dat de huid kan ademen en kunnen ze je huid irriteren en het infectierisico verhogen. Hetzelfde geldt voor maandverband en tampons, met name vanwege het menstruatiebloed dat in nauw contact met de huid blijft. Verwissel je inlegkruisjes, maandverband en tampons altijd om de 3 tot 4 uur, vlak voordat je naar bed gaat en zodra je opstaat.

Multi-Gyn FemiWash

Behandelt bacteriële vaginose

Multi-Gyn IntiSkin

Behandelt vaginale schimmel

Multi-Gyn Douche

Voor optimale hygiëne van de vagina

Want to know more?

Delen