Bacteriële vaginose komt door overmatige groei van bacteriën in je vagina.

Heb je ooit een vreemde geur opgemerkt vanuit je vagina?

Een sterke (vis)geur waardoor je je een beetje ongemakkelijk voelde? Dit kan het gevolg zijn van een bacteriële disbalans, ook wel bacteriële vaginose (BV) genoemd.

Waardoor wordt bacteriële vaginose veroorzaakt?

Bacteriële vaginose komt door overmatige groei van bacteriën in je vagina. Normaal gesproken zijn de gezonde lactobacillen de dominante bacteriën in de vagina, maar als je last krijgt van BV, beginnen andere ongewenste bacteriën zich te vermeerderen ten koste van de lactobacillen.

De precieze oorzaak van deze wildgroei is onbekend, maar er zijn enkele factoren die het risico zouden kunnen verhogen, bijvoorbeeld als je seksueel actief bent. Het is echter van belang om te benadrukken dat BV ook kan optreden als er geen sprake is van seksuele activiteit. Daarom wordt bacteriële vaginose niet beschouwd als soa.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen duiden op bacteriële vaginose:

  • Onaangename (vis)geur (die sterker kan zijn na gemeenschap)
  • Dunne, grijswitte vaginale afscheiding
  • Minder vaak voorkomende symptomen zijn een branderig gevoel tijdens het plassen en vaginale jeuk

Hoe kan ik bacteriële vaginose behandelen?

Voor de meeste vrouwen is bacteriële vaginose ongevaarlijk, maar het kan nogal ongemakkelijk zijn. De behandeling is doorgaans gericht op het verlichten van de symptomen. De meest gebruikelijke behandeling voor bacteriële vaginose is antibiotica. Deze worden voorgeschreven in de vorm van tabletten die je inneemt of een product dat je in je vagina aanbrengt. Voor de meeste vrouwen is dit een effectieve behandeling, maar het kan bijwerkingen zoals misselijkheid en braken veroorzaken. Het drinken van alcohol in combinatie met zo’n antibioticum kan de ernst van de bijwerkingen vergroten.

Een andere veelvoorkomende behandeling is het gebruik van zelfzorgproducten die je bij de apotheek of drogist kunt krijgen. De meeste van deze producten herstellen de vaginale pH-waarde.

Zorg er altijd voor dat je een natuurlijk product gebruikt dat bacteriële vaginose behandelt en dat je vaginale flora herstelt, waarmee je toekomstige infecties kunt voorkomen. Multi-Gyn ActiGel behandelt bacteriële vaginose (BV) en biedt snelle verlichting van irritatie, gevoeligheid, roodheid en pijn als gevolg van bacteriële problemen.

Bacteriële vaginose tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan bacteriële vaginose in sommige gevallen het risico op complicaties, zoals premature geboorte of een miskraam, verhogen. Als je zwanger bent en symptomen hebt die te maken hebben met bacteriële vaginose, neem dan contact op met je arts.

Multi-Gyn ActiGel

Behandelt bacteriële vaginose

Want to know more?

Waar kan ik Multi-Gyn-producten kopen?

Hoera, je vaginale ongemakken zijn binnenkort voorbij! Multi-Gyn-producten zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist en online.

Delen