Bacteriële vaginose in de zwangerschap wordt in verband gebracht met een aantal ernstige gevolgen en dient daarom te worden behandeld zodra het vastgesteld is.

De zwangerschap is een tijd vol verandering en verwachting

Je lichaamsfuncties zijn gericht op het voeden van het nieuwe leven in je, en bereiden je voor op de bevalling, borstvoeding en zorg voor je kind. Ook al kan het een leuke tijd zijn, helemaal zorgeloos is het niet. Snelle veranderingen, bijvoorbeeld in je hormoonspiegels, kunnen leiden tot allerhande ongemakken en pijn. Verschillende ziekten en infecties kunnen problemen voor jezelf met zich meebrengen, maar kunnen ook impact hebben op je zwangerschap, op de ontwikkeling van je baby of op de bevalling. Bacteriële vaginose in de zwangerschap wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met een aantal ernstige gevolgen en dient daarom te worden behandeld zodra het is vastgesteld.

Wat is bacteriële vaginose?

Bacteriële vaginose is een van de meest voorkomende vaginale ongemakken. Het wordt veroorzaakt door de verstoring van de microbiële balans in de vagina en kan lichte tot ernstige symptomen hebben zoals: witte of grijze waterige afscheiding, onaangename visgeur, irritatie en pijn in de vagina.

Hoewel deze symptomen onaangenaam zijn, zijn ze niet levensbedreigend, en in de meeste gevallen kunnen ze eenvoudig worden behandeld met antibiotica of met een natuurlijk product dat de balans van de vaginale flora herstelt.

Bacteriële vaginose kan tijdens de zwangerschap echter ernstigere gevolgen hebben, waaronder het risico op premature geboorte. Daarom moeten zwangere vrouwen onmiddellijk contact opnemen met een professionele zorgverlener als ze vermoeden dat ze welllicht bacteriële vaginose hebben.

Multi-Gyn ActiGel

Behandelt bacteriële vaginose

Hoe kun je bacteriële vaginose tijdens de zwangerschap behandelen?

Het gebruik van medicatie in de zwangerschap is aan beperkingen onderhevig en dient altijd te gebeuren in overleg met je arts of verloskundige. Soms worden geneesmiddelen niet gebruikt vanwege de potentiële risico’s voor de baby, maar meestal worden ze simpelweg vermeden vanwege gebrek aan bewijs dat er geen risico is.

Bacteriële vaginose kan worden behandeld met antibiotica, zoals metronidazol, dat tijdens de zwangerschap vaak wordt vermeden. Het alternatief is om natuurlijke producten te gebruiken, die de pH van de vagina herstellen en ervoor zorgen dat de goede bacteriën de balans van de flora in het vaginale milieu kunnen herstellen. Sommige van deze producten kunnen tijdens de zwangerschap worden gebruikt, maar omdat elke vrouw en elke zwangerschap anders is, moet je dit wel met je arts of verloskundige bespreken.

Want to know more?

Delen