Medicatie en producten ter behandeling van candida zijn vaak vrij verkrijgbaar, zonder voorschrift. Dit zijn bijvoorbeeld antimycotische crèmes, orale antimycoticatherapie, probiotica en prebiotica.

Candida is een veelvoorkomend vaginaal ongemak

Een van de meest voorkomende vaginale ongemakken is vaginale schimmelinfectie, ook wel bekend als candidiasis of gewoon candida. Candidasymptomen omvatten een dikke witte afscheiding, die vaak wordt vergeleken met kwark, hevige roodheid en jeuk in het vulvo-vaginale gebied. Krabben kan extra irritatie en pijn veroorzaken en kan leiden tot een branderig gevoel tijdens het plassen of tijdens het vrijen. Als je last krijgt van een van deze symptomen, is het van belang om contact op te nemen met je arts of gynaecoloog om de diagnose te bevestigen. Zij zullen je dan adviseren hoe je de candida-infectie kunt behandelen.

Kan ik candida zelf behandelen?

Medicatie en producten ter behandeling van candida zijn vaak vrij verkrijgbaar, zonder voorschrift. Dit zijn bijvoorbeeld antimycotische crèmes, orale antimycoticatherapie, probiotica, prebiotica en andere producten. Dit betekent dat je met de juiste zelfdiagnose een schimmelinfectie zou kunnen behandelen zonder naar een professionele zorgverlener te gaan. De gebruikelijke symptomen van candida worden soms echter veroorzaakt door iets anders (vaginale droogheid, bacteriële infectie) of kunnen een onderliggende soa met ernstigere gevolgen maskeren. Als je niet zeker weet of je last hebt van candida, of als je klachten aanhouden, is het van belang om contact op te nemen met je arts of gynaecoloog die je over de beste behandeling kan adviseren.

Multi-Gyn FloraPlus

Behandelt vaginale schimmel

Wat kan ik doen om candidasymptomen te verlichten?

Bij verder gezonde vrouwen is candida geen levensbedreigende aandoening, maar constante jeuk en irritatie kan de kwaliteit van je seksleven drastisch doen afnemen en het ongemakkelijk maken om naar het toilet te gaan, langere tijd achter elkaar stil te zitten of strakke kleding te dragen. Verkoelende natuurlijke gels en sprays kunnen snelle verlichting van jeuk en irritatie bieden, terwijl het gebruik van vaginale prebiotica de voorgeschreven therapie kan ondersteunen. Het is ook van belang om regelmatig aandacht te schenken aan de vaginale hygiëne door lauw water of een milde lotion zonder zeep te gebruiken, geparfumeerde doekjes en wc-papier te vermijden en indien mogelijk zonder ondergoed te slapen.

Want to know more?

Delen