In de meeste gevallen komt pijn tijdens het vrijen door vaginale droogheid.

Pijn tijdens het vrijen kan variëren van licht tot ernstig, maar in welke mate dan ook kan het ervoor zorgen dat je zin in seks verdwijnt.

Pijn tijdens het vrijen wordt in medische termen dyspareunie genoemd, en het kan problemen in je seksleven veroorzaken maar ook je leven in het algemeen beïnvloeden. Daarom is het van belang om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken van pijn tijdens het vrijen en wat je kunt doen om het te voorkomen. In de meeste gevallen komt de pijn die een vrouw tijdens penetratie voelt door vaginale droogheid.

Waardoor kan vaginale droogheid worden veroorzaakt?

Deze aandoening kan zich voordoen tijdens periodes van hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap, borstvoeding of overgang.

De reden voor vaginale droogheid tijdens de overgang, zwangerschap of borstvoeding is een daling van de oestrogeenspiegel. Oestrogeen is een vrouwelijk geslachtshormoon dat ervoor zorgt dat de vaginawanden dik, elastisch en vochtig blijven. Wanneer de oestrogeenspiegel verlaagd is, wordt het vaginale weefsel dunner en minder elastisch en vochtig, waardoor droogheid en weefselbeschadiging tijdens penetratie optreden, wat resulteert in pijn en ontsteking.

Droogheid kan ook de oorzaak van pijn zijn als een stel niet genoeg tijd besteedt aan voorspel, waardoor de vrouw niet opgewonden genoeg is om de natuurlijke bevochtiging te stimuleren.

Waardoor kan vaginale droogheid worden verlicht?

Probeer een vochtinbrengende vaginale crème die of een glijmiddel dat droogheid kan verlichten en een pijnloos, prettig seksleven mogelijk maakt. Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten producten is dat vochtinbrengende crèmes ontwikkeld zijn om dagelijks te worden gebruikt en continue bevochtiging bieden waardoor je kunt bewegen zonder een gevoel van wrijving en ongemak in je vagina, terwijl glijmiddelen bedoeld zijn om voor het vrijen te worden gebruikt en een kortdurend effect hebben.

Andere oorzaken van pijn tijdens het vrijen zijn:

  • Bepaalde soa’s
  • Knip of uitscheuren tijdens de bevalling
  • Bepaalde medische aandoeningen zoals endometriose en bekkenontsteking.
  • Psychische problemen zoals stress, angst, depressie, onzekerheid over je uiterlijk, angst of relatieproblemen.
  • Te snel na de bevalling vrijen of een operatie in het bekkengebied ondergaan.

Andere ongemakken

Als de pijn die je tijdens het vrijen voelt te maken heeft met jeuk, een branderig gevoel en opzwelling, gevolgd door een witte, brokkelige afscheiding, kun je een schimmelinfectie hebben. Pijn kan ook optreden als je bacteriële vaginose hebt – vermijd in beide gevallen gemeenschap tot de infectie onder controle is en het beschadigde weefsel geheeld is. Raadpleeg je arts voor een geschikte behandeling.

Multi-Gyn LiquiGel

Behandelt en verlicht vaginale droogheid

Want to know more?

Delen