BBacteriële vaginose wordt gekenmerkt door een witte of grijze dunne afscheiding, een sterke visgeur, irritatie en pijn in de vagina, en soms jeuk en roodheid.

Heb je je ooit afgevraagd hoe je vagina ruikt?

Elke vrouw is anders: we hebben een verschillende kleur huid en haar, onze nagels verschillen van elkaar en we ruiken allemaal anders. Gezonde afscheiding heeft doorgaans een zwakke geur en kan dik of dun zijn, meer of minder overvloedig, afhankelijk van je maandelijkse cyclus en hormonale balans. Door goed op je normale afscheiding te letten, kun je je ovulatie of menstruatieperiodes leren voorspellen. En dat niet alleen, je kunt ook symptomen (zoals ongewone veranderingen van kleur, toegenomen hoeveelheid afscheiding of een sterke visgeur) herkennen en weten hoe je ze moet beschrijven wanneer je met je arts of gynaecoloog praat.

Wat betekent een sterke (vis)geur?

Een gezonde vaginale flora bestaat hoofdzakelijk uit goede bacteriën (oftewel lactobacillen), maar kan ook kleine hoeveelheden slechte micro-organismen bevatten. Ze worden onder controle gehouden door verschillende factoren in de vagina: de lage pH en antimicrobiële stoffen die door de vaginawand of door de lactobacillen worden geproduceerd. Lactobacillen houden deze omstandigheden gewoonlijk constant, maar soms kunnen externe factoren (antibioticatherapie, alkalisch zaad, onjuiste vaginale hygiëne) of interne factoren (hormonale veranderingen) deze balans verstoren en overmatige groei van slechte bacteriën veroorzaken, wat resulteert in een vaginale infectie en ongemak. Een dergelijke aandoening wordt bacteriële vaginose genoemd en wordt gekenmerkt door een witte of grijze dunne afscheiding, een sterke visgeur, irritatie en pijn in de vagina, en soms jeuk en roodheid. Als gevolg van de bacteriële disbalans en de afname van de hoeveelheid lactobacillen wordt de pH van het vaginale milieu minder zuur.

Wat moet je doen als je last hebt van deze symptomen?

Bacteriële vaginose kan een lichte aandoening zijn die vaak op zichzelf staat en na een tijdje overgaat, maar in sommige gevallen (zwangerschap, immunodeficiëntie enz.) kan het ernstigere gevolgen hebben. De arts zal je situatie beoordelen en de juiste therapie voorschrijven, die uit antibiotica kan bestaan. Het alternatief voor antibiotica is om producten op natuurlijke basis te gebruiken, die de pH van de vagina herstellen, zoals Multi-Gyn ActiGel, en ervoor zorgen dat de goede bacteriën de balans van de flora in het vaginale milieu kunnen herstellen.

Multi-Gyn ActiGel

Behandelt bacteriële vaginose

Multi-Gyn FemiWash

Milde, zeepvrije intieme hygiëne

Want to know more?

Delen