Bacteriële vaginose wordt gekenmerkt door een witte of grijze dunne afscheiding, een sterke visgeur, irritatie en pijn in de vagina, en soms jeuk en roodheid.

Hoe ruikt je vagina?

Elke vrouw is anders: we hebben een verschillende kleur huid en haar en we ruiken allemaal anders. Gezonde afscheiding heeft doorgaans een zwakke geur. Afhankelijk van je maandelijkse cyclus en hormonale balans kun je meer of juist minder afscheiding hebben of kan het dikker of dunner zijn. Door goed op je normale afscheiding te letten, kun je je ovulatie of menstruatieperiodes leren voorspellen. Ook kun je ongewone veranderingen van kleur, toegenomen hoeveelheid afscheiding of een sterke visgeur herkennen en weten hoe je ze moet beschrijven wanneer je met je arts of gynaecoloog praat.

Wat betekent een sterke (vis)geur?

Dit kan wijzen op een bacteriële infectie.

In de vagina leven verschillende micro-organismen. Deze vaginale flora wordt gereguleerd door goede bacteriën, de lactobacillen. Samen met de vaginawand produceren de lactobacillen antimicrobiële stoffen en houden ze de pH-waarde van de vagina laag. Hierdoor kunnen slechte bacteriën niet uit balans groeien en blijft de vaginale flora in balans.

Wordt deze balans verstoord, dan kunnen de goede bacteriën afnemen, waardoor de pH-waarde omhoog gaat en het vaginale milieu minder zuur wordt. Dan kunnen de slechte bacteriën gaan groeien en een infectie veroorzaken. Deze infectie heet bacteriële vaginose en is herkenbaar aan witte of grijze dunne afscheiding, een sterke visgeur, irritatie en pijn in de vagina, en soms jeuk en roodheid.

Zowel interne als externe factoren kunnen de vaginale balans verstoren. Interne factoren, zoals hormonale veranderingen en externe factoren zoals antibiotica, sperma of onjuiste vaginale hygiëne.

Wat moet je doen als je last hebt van deze symptomen?

Bacteriële vaginose kan een lichte aandoening zijn die vaak op zichzelf staat en na een tijdje overgaat. Wil je nu van je ongemakken af? Gebruik Multi-Gyn ActiGel. Het is een gel op natuurlijke basis die de pH van de vagina herstelt en ervoor zorgt dat de goede bacteriën de balans van de flora herstellen. Ook geeft het snelle verlichting van gerelateerde klachten.

Wil je toch langs de huisarts? Deze zal waarschijnlijk een recept voorschrijven met antibiotica. Het nadeel hiervan is dat antibiotica effect heeft op alle bacteriën in de vagina, ook de goede lactobacillen. De vaginale flora moet dan teruggroeien en de kans dat dit uit balans teruggroeit is aanwezig. Je loopt dan dus kans op een nieuwe infectie.

Ben je zwanger of heb je een immunodeficiëntie? Neem contact op met je huisarts als je last denkt te hebben van bacteriële vaginose.

Multi-Gyn ActiGel

Behandelt bacteriële vaginose

Multi-Gyn FemiWash

Milde, zeepvrije intieme hygiëne

Meer weten?

Delen