Een van de meest gebruikte behandelingen is het bevorderen van de vaginale vochthuishouding met gels of glijmiddelen.

De meeste vrouwen krijgen ooit een keer last van vaginale droogheid. Dit kan nogal onprettig zijn, aangezien het ook andere ongemakken kan veroorzaken zoals vaginale jeuk en een branderige en gevoelige vagina.

Doorgaans associëren vrouwen vaginale droogheid met de overgang. Dit klopt niet helemaal, aangezien het vrouwen van elke leeftijd kan overkomen. Het is echter wel een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Maar er zijn ook allerlei andere oorzaken.

Oorzaken van vaginale droogheid

Er zijn veel oorzaken van vaginale droogheid. Een van de meest voorkomende oorzaken is een daling van de oestrogeenspiegel. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat de vaginale gezondheid ondersteunt door de normale bevochtiging van de vaginawanden in stand te houden, evenals de elasticiteit en zuurgraad. Wanneer de oestrogeenspiegel daalt, worden de vaginawanden minder elastisch, fragieler en minder vochtig.

Een daling van de oestrogeenspiegel kan verschillende oorzaken hebben. De overgang is er een van, net als zwanger zijn en borstvoeding geven. Bestraling, chemotherapie en hormoontherapie kunnen ook je oestrogeenspiegel beïnvloeden, waardoor vaginale droogheid wordt veroorzaakt.

De natuurlijke bevochtiging van de vagina kan ook worden beïnvloed door bepaalde soorten medicatie, bijvoorbeeld voor verkoudheden en allergieën, en door medische aandoeningen zoals diabetes en hoge bloeddruk.

Symptomen

Droogheid kan gepaard gaan met andere vaginale ongemakken zoals:

  • Jeuk
  • Branderig gevoel
  • Prikken
  • Gevoeligheid
  • Pijn tijdens het vrijen

Wat kun je aan vaginale droogheid doen?

Aangezien er zoveel verschillende oorzaken zijn, kan het lastig zijn om de juiste behandeling te vinden. Een van de meest gebruikte behandelingen is het bevorderen van de vaginale vochthuishouding met gels of glijmiddelen. Een andere manier om vaginale droogheid te behandelen is het verhogen van de oestrogeenspiegel.

Bij de apotheek of drogist kun je diverse zelfzorgproducten vinden, van standaard glijmiddelen tot producten die de natuurlijke vochthuishouding van je vagina herstellen. Zorg ervoor dat je een product kiest met natuurlijke ingrediënten, dat je symptomen verlicht en de natuurlijke vochthuishouding ondersteunt. Multi-Gyn LiquiGel verlicht snel vaginale droogheid, irritatie en jeuk.

Multi-Gyn LiquiGel

Behandelt en verlicht vaginale droogheid

Want to know more?

Delen