Vaginale hygiëne bestaat niet alleen maar uit wassen. Er zijn allerlei factoren die de microbiële balans kunnen veranderen, zoals seks, het dragen van synthetisch ondergoed of het verwijderen van schaamhaar.

Vaginale verzorging is een van de factoren in de preventie van vaginale ongemakken. De vagina heeft een specifieke microbiële flora, waar goede bacteriën (die melkzuur produceren) de balans met andere bacteriën bewaren. Micro-organismen die in onze vagina leven zijn gevoelig voor antibiotica, zeep en andere chemicaliën. Goede vaginale hygiëne moet de goede bacteriën behouden en ondersteunen, en houdt de vaginale pH optimaal in stand voor de groei van deze bacteriën. Aangezien vaginale hygiëne doorgaans een lastig thema is, hebben we een lijst van richtlijnen opgesteld waarmee je beter voor je vagina kunt zorgen.

Je vagina wassen

Voor een goede vaginale verzorging kun je de vagina één keer per dag wassen met lauw water of een milde (schuim)oplossing die geen zeep, geur- of kleurstoffen bevat, en die specifiek ontwikkeld is voor gebruik rond de vagina.

Meer is niet altijd beter: vaker wassen dan één keer per dag en zeep of shampoo gebruiken kan de balans van de vaginale flora verstoren. Als je geen geschikte vaginale lotion hebt, is het beter om gewoon water te gebruiken. Als een douche of bad niet mogelijk is (kamperen, lange reizen enz.), adviseren we om doekjes te gebruiken die geen zeep, parfum of chemicaliën bevatten.

Multi-Gyn FemiWash

Behandelt bacteriële vaginose

Multi-Gyn IntiSkin

Behandelt vaginale schimmel

Multi-Gyn Douche

Voor optimale hygiëne van de vagina

Preventie- en gezondheidstips

Vaginale hygiëne bestaat niet alleen maar uit wassen. Er zijn allerlei factoren die de microbiële balans kunnen veranderen, zoals seks, het dragen van synthetisch ondergoed of het verwijderen van schaamhaar. Je kunt deze factoren niet altijd vermijden maar moet je er wel van bewust zijn, zodat je meer zorg besteedt aan je vagina wanneer dat nodig is. Er zijn verschillende manieren om schaamhaar te verwijderen, en de effecten zijn verschillend. Wat de meeste gemeen hebben, is dat ze jeuk en irritatie in het vaginale gebied veroorzaken. Bijknippen is de minst irriterende ontharingsmethode. Als er irritatie optreedt, kan het gebruik van een natuurlijk product met een verzachtend en verkoelend effect helpen. Geslachtsgemeenschap kan de pH van de vagina veranderen en zo leiden tot een disbalans van de bacteriële flora, en het is daarom een goed idee om je vagina na het vrijen te wassen. Vermijd synthetisch ondergoed en draag katoenen ondergoed waardoor je huid kan ademen. Het is het beste om zonder ondergoed te slapen. Veeg altijd af van voor naar achteren nadat je naar het toilet bent geweest, om te voorkomen dat er bacteriën uit de darmen in je vagina terechtkomen. Verwissel tampons, maandverband of menstruatiecups regelmatig tijdens je menstruatie.

Let goed op de gezondheid van je vagina

Wees je ervan bewust dat je hormonen een grote invloed kunnen hebben op je vaginale flora. Infecties en ongemakken komen zelfs voor bij vrouwen die goed voor hun intieme zone zorgen. Als je pijn, irritatie of jeuk hebt, moet je naar je arts of gynaecoloog gaan.

Want to know more?

Delen