Vaginale hygiëne bestaat niet alleen maar uit wassen. Er zijn allerlei factoren die de microbiële balans kunnen veranderen, zoals seks, het dragen van synthetisch ondergoed of het verwijderen van schaamhaar.

De werking van antibiotica

Antibiotica zijn een groep geneesmiddelen die werken door bacteriën te doden of door de groei ervan te stoppen, waardoor de infectie wordt gestopt en ons lichaam de ziekte kan bestrijden. Dit soort medicatie wordt zeer veel gebruikt, voor van alles, van keelpijn tot orgaaninfecties. Ook al zijn antibiotica een zeer effectieve en behoorlijk veilige groep geneesmiddelen, ze zijn niet selectief – wat betekent dat ze niet alleen de bacteriën doden die je lichaam aanvallen, maar ook de aantallen goede bacteriën reduceren die normaal gesproken in en op je lichaam leven. Deze goede bacteriën veroorzaken geen problemen en zijn vaak zelfs nuttig voor onze gezondheid. Het doden van deze bacteriën is daarom een bekende ongewenste bijwerking van antibioticatherapie.

Vaginale infecties na antibiotica

Reductie van de aantallen goede bacteriën geeft ruimte aan slechte bacteriën en schimmels om te kunnen groeien. Daarom komt het veel voor dat vrouwen vlak na of zelfs tijdens antibioticatherapie last krijgen van bacteriële vaginose of candida-infectie. Het gebeurt vaak dat vrouwen antibiotica gebruiken om een bestaande vaginale infectie te behandelen, maar nadat de oorspronkelijke infectie is behandeld, treedt er een secundaire aandoening op. Dit gebeurt omdat de vaginale flora tijdens de antibioticatherapie beschadigd raakte, hetgeen resulteerde in een verhoogd risico op een terugkerende episode van bacteriële vaginose of candida-infectie. Daarvoor kan aanvullende therapie nodig zijn.

Om jezelf te beschermen tegen vaginale infecties die worden veroorzaakt door antibiotica, kun je een product gebruiken dat prebiotica bevat. Prebiotica stimuleren de groei van goede bacteriën, en helpen daarmee de vaginale flora te herstellen. Zo kunnen prebiotica vaginale infecties voorkomen die worden veroorzaakt door antibiotica of andere factoren, en ze kunnen het herstel bespoedigen nadat de symptomen al verschenen zijn.

Multi-Gyn ActiGel

Behandelt bacteriële vaginose

Want to know more?

Delen