Als je zwanger bent en last hebt van symptomen als overvloedige afscheiding, jeuk en irritatie, moet je contact opnemen met je arts of verloskundige. Die zal je onderzoeken en de juiste therapie voorschrijven.

Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen veel meer last hebben van vaginale ongemakken tijdens de zwangerschap dan daarvoor of daarna. De veranderingen die je lichaam doormaakt tijdens de ontwikkeling en groei van de foetus en tijdens de borstvoeding worden meestal bepaald door hormoonspiegels en hebben een impact op elk aspect van je leven.

Misselijkheid, gewichtstoename en vergeetachtigheid worden uitgebreid besproken door toekomstige mama’s, maar je hoort maar zelden dat vaginale schimmelinfecties tijdens de zwangerschap echt een probleem kunnen zijn, en een belemmering vormen voor het liefdesleven van de toekomstige ouders, dat vaak toch al op z’n kop staat. Maar ook al kan een vaginale schimmel, of candida, ernstig en vervelend zijn en steeds weer terugkomen, het vormt gewoonlijk geen risico voor de moeder of de baby. Als je een schimmelinfectie hebt wanneer je gaat bevallen, is er een kans dat de baby deze ook zal oplopen en een infectie in de mond krijgt.

Als je echter zwanger bent en last hebt van symptomen als overvloedige afscheiding, jeuk en irritatie, moet je contact opnemen met je arts of verloskundige. Die zal je onderzoeken en de juiste therapie voorschrijven. De meest gebruikelijke antimycoticatherapieën (zowel vrij verkrijgbaar als op voorschrift) kun je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.

Wat zijn de symptomen van een vaginale schimmelinfectie?

De symptomen van candida zijn:

  • Witte, dikke afscheiding die lijkt op kwark
  • Jeuk en irritatie in de vagina
  • Roodheid en een branderig gevoel tijdens het plassen

Sommige van deze symptomen kunnen zich ook voordoen bij andere aandoeningen, zoals bacteriële vaginose of soa’s. Aangezien deze aandoeningen ernstige gevolgen kunnen hebben voor de moeder en baby, is het van belang dat je contact opneemt met je arts of verloskundige om je symptomen te bespreken.

Multi-Gyn FloraPlus

Behandelt vaginale schimmel

Terugkerende vaginale schimmelinfecties tijdens de zwangerschap

Soms krijgen zwangere vrouwen ongeacht de voorgeschreven therapieën, en als gevolg van hun veranderde hormoonspiegel, steeds weer last van candida. Candida albicans, het micro-organisme dat verantwoordelijk is voor de meeste gevallen van candida, kan zelfs resistent worden tegen antimycoticatherapie.

Een prebioticatherapie kan ondersteuning bieden voor de vaginale flora, maar kan in de meeste gevallen niet de infectie op zich aanpakken. Als je je in deze situatie bevindt, is het enige wat je nog kunt doen de symptomen verlichten, tot de hormonen na de bevalling teruggekeerd zijn naar ‘normaal’. Dit kun je doen door vrij verkrijgbare sprays of gels te gebruiken die de huid verkoelen en de jeuk en het branderige gevoel stoppen. Maar elke zwangerschap is anders en je moet een professionele zorgverlener raadplegen voor je besluit een product in je vagina te gebruiken.

Delen