Zowel bacteriële vaginose (BV) als een candida-infectie wordt gekenmerkt door abnormale afscheiding, maar de afscheiding ziet er anders uit.

Bacteriële vaginose en candida zijn de twee meest voorkomende vaginale klachten

Jarenlang was er meer bekend over candida en werd het sneller behandeld dan bacteriële vaginose. Dit leidde tot de veelvoorkomende misvatting dat ongebruikelijke afscheiding, jeuk en pijn in de vagina door candida worden veroorzaakt.

Tegenwoordig is bekend dat bacteriële vaginose net zoveel voorkomt als candida; het doet zich voor bij ongeveer een derde van de vrouwen en wordt op totaal andere wijze behandeld dan een vaginale schimmel. Om een adequate behandeling toe te passen, moet een vrouw eerst weten met welke van deze twee veelvoorkomende klachten ze te maken heeft.

Verschillende symptomen

Zowel bacteriële vaginose (BV) als een candida-infectie wordt gekenmerkt door abnormale afscheiding, maar de afscheiding ziet er anders uit. Terwijl BV doorgaans een dunne, waterige, witte of grijze afscheiding met een specifieke visgeur veroorzaakt, is candida eerder bekend om een dikke, witte afscheiding die op kwark lijkt, met een zwakke schimmelgeur.

Vrouwen die candida hebben, hebben meestal last van zeer intense jeuk en irritatie, en minder vaak van pijn tijdens het vrijen of plassen. De huid van de vulva is roze of rood, soms met witte plekjes die je niet kunt verwijderen. Terwijl irritatie en pijn vaak ook bij bacteriële vaginose voorkomen, wordt jeuk minder vaak gezien. De pH van het vaginale milieu is ook verschillend bij bacteriële vaginose en candida-infectie. Terwijl de normale pH van de vagina zuur is, wordt deze bij BV meer alkalisch, terwijl candida de zuurgraad van het vaginale milieu niet beïnvloedt. Dit verschil is de basis voor de meeste vrij verkrijgbare tests voor vaginale infecties.

Zelfdiagnose

Geen van deze twee klachten wordt beschouwd als een infectie als zodanig, maar eerder als een disbalans van de bacteriële flora. De verschillen tussen bacteriële vaginose en een candida-infectie zijn echter niet altijd duidelijk, en kunnen soms zelfs worden verward met symptomen van andere, ernstigere problemen. Dus is het altijd een goed idee om met je arts of gynaecoloog te praten.

Multi-Gyn ActiGel

Behandelt bacteriële vaginose

Verschillende behandelingen

Bacteriële vaginose kan worden behandeld met antibiotica, zoals metronidazol, of met natuurlijke producten en prebiotica die de balans van de vaginale flora herstellen. Bacteriële vaginose die wordt behandeld met antibiotica heeft veel meer impact op de nuttige vaginale microflora aangezien het ook de goede bacteriën (lactobacillen) treft, en antibiotica kunnen ook vervelende bijwerkingen hebben. Wanneer BV met antibiotica wordt behandeld, komt het daarom heel vaak weer terug.

Natuurlijke producten zijn meer gericht op het herstellen van de goede vaginale flora in plaats van die verder te verstoren door zowel pathogene (schadelijke) bacteriën als goede bacteriën te doden. Evenzo kan candida met antimycotica worden behandeld, of met een product dat de balans herstelt en de nuttige lactobacillenflora in de vagina stimuleert. Als je ervoor kiest een vrij verkrijgbaar zelfzorgproduct te gebruiken, is het aan te raden om naar je arts te gaan als de symptomen aanhouden.

Want to know more?

Delen