De hoeveelheid, consistentie, geur en kleur van de afscheiding zijn zeer individueel en kunnen variëren tijdens je menstruatiecyclus, tijdens de borstvoeding, tijdens de zwangerschap of wanneer je seksueel opgewonden bent.

Afscheiding is een belangrijke factor in je algehele vaginale gezondheid

De klieren in je vagina en cervix produceren een vloeistof die verschillende rollen speelt in het vrouwelijke voortplantingssysteem: de vloeistof spoelt resten, dode cellen en micro-organismen weg, helpt infecties te voorkomen en te bestrijden, en bevochtigt de vagina.

De hoeveelheid, consistentie, geur en kleur van de afscheiding zijn zeer individueel en kunnen variëren tijdens je menstruatiecyclus, tijdens de borstvoeding, tijdens de zwangerschap of wanneer je seksueel opgewonden bent. Door je lichaam goed te leren kennen, ga je herkennen wat normale en acceptabele kenmerken van afscheiding zijn die geen reden vormen voor paniek. Je kunt bijvoorbeeld een kleine verandering in geur opmerken als je zwanger bent of een verhoogde hoeveelheid afscheiding als je ovuleert. Aan de andere kant kan een ongewone verandering van kleur, consistentie, hoeveelheid of geur er ook op wijzen dat er een infectie opkomt – vooral als er ook andere symptomen, zoals jeuk, een branderig gevoel of pijn, aanwezig zijn.

Inzicht in je afscheiding

Veranderingen in het uiterlijk van je afscheiding kunnen erop wijzen dat het tijd is om advies in te winnen van je gynaecoloog – zie de tabel hieronder om de meest kenmerkende veranderingen en hun oorzaken te kunnen herkennen.

Kleur van de afscheidingConsistentieBijbehorende symptomenMogelijke oorzaken
Helder, wit of wittig, lichtgeelDun of dik, kleverig, elastischGeen andere symptomenNormale afscheiding
WitDik en kaasachtig (als kwark)Opgezwollen vulva, pijn – vooral tijdens het vrijen, jeuk, branderig gevoel, witte residuen die niet afgeveegd kunnen wordenCandida-infectie
Wit, grijs of geelDik of dunVisgeur, jeuk, branderig gevoel, opgezwollen vulva, roodheid en irritatieBacteriële vaginose
Geel of troebelKan een andere consistentie hebbenPijn in het bekkengebied, vaginale bloedingen of spotting tussen menstruaties door, urine-incontinentieGonorroe
Geel of groenigBruisend, schuimendSterke geur, jeuk, pijn tijdens het plassenTrichomonas
Bruin of met sporen van bloedKan een andere consistentie hebbenPijn in het bekkengebied, vaginale bloedingen of spotting tussen menstruaties doorOnregelmatige menstruatie. Bruinige afscheiding kan ook optreden aan het begin van je menstruatiebloedingen of helemaal aan het einde.
RozeKan een andere consistentie hebbenGeen andere symptomenAls je onlangs een baby hebt gekregen, is dit naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van de wond in je baarmoeder waar de placenta heeft gezeten – dit is normaal na de bevalling

If you notice any of the symptoms we’ve mentioned above or other unusual symptoms, do consult your gynaecologist as soon as possible.

Multi-Gyn ActiGel

Behandelt bacteriële vaginose

Want to know more?

Delen