Wat is bacteriële vaginose?

De meeste vagina’s ruiken zo nu en dan een beetje sterker, en meestal is dat niet iets om je zorgen over te maken. Maar als de geur die uit je vagina komt erg sterk is en doet denken aan rotte vis, kan het een teken zijn van bacteriële vaginose, of BV. Bacteriële vaginose is de meest voorkomende vaginale infectie die vaginale geur veroorzaakt. Maar liefst een op de vier vrouwen in Europa wordt erdoor getroffen. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd lopen het meeste risico op BV, maar je kunt op elke leeftijd geïnfecteerd raken. Hoewel BV wordt veroorzaakt door een bacteriële disbalans en niet wordt beschouwd als seksueel overdraagbare aandoening, kan het je risico op het oplopen van een ernstigere ziekte, bijvoorbeeld chlamydia, verhogen. Het goede nieuws is dat BV gemakkelijk kan worden behandeld en voorkomen met natuurlijke producten die je online of bij je lokale drogist kunt kopen.

Symptomen van bacteriële vaginose

Het kenmerkende teken van bacteriële vaginose is vaginale afscheiding met een doordringende visgeur die soms erger wordt tijdens of na seks of je menstruatie. De textuur en kleur van de afscheiding veranderen vaak ook. Je kunt merken dat je vaginale afscheiding dunner en wateriger wordt, en dat deze een grijswitte kleur krijgt. Sommige vrouwen hebben ook jeuk of irritatie in hun vagina, maar dit komt niet zoveel voor. En maar liefst de helft van alle vrouwen die met BV geïnfecteerd zijn, heeft zelfs helemaal geen symptomen.

Behandeling van bacteriële vaginose

BV wordt normaal gesproken behandeld met antibiotica of gels of crèmes die worden voorgeschreven door een arts, maar veel vrouwen zijn ook geholpen door effectieve vrij verkrijgbare behandelingen. Het nadeel van antibiotica is dat ze zowel nuttige als schadelijke bacteriën in de vagina vernietigen, wat de bacteriële balans verstoort en het risico op een andere infectie verhoogt. Helaas keert maar liefst de helft van alle infecties binnen 12 maanden terug, ondanks behandeling. Om terugkerende infecties van bacteriële vaginose te voorkomen, wil je misschien een natuurlijk product als Multi-Gyn ActiGel proberen, een vrij verkrijgbaar alternatief voor antibiotica dat de goede bacteriën ondersteunt en snelle verlichting van vervelende BV-symptomen biedt. Mannelijke sekspartners hoeven niet voor BV te worden behandeld, maar als je een vrouw bent met een vrouwelijke partner, moet zij ook worden behandeld, aangezien vrouwen de infectie tijdens seks op elkaar kunnen overdragen. Het is bijzonder belangrijk om het te behandelen als je zwanger bent, aangezien BV kan leiden tot premature geboorte of een laag geboortegewicht.

Hoe kun je bacteriële vaginose behandelen?

Om bacteriële vaginose met Multi-Gyn ActiGel te behandelen, knijp je een kleine hoeveelheid uit op je vingertop en breng je het in de vagina aan. Dit kan ook met de bijgeleverde applicator. Dit doe je minimaal vijf dagen achter elkaar, minimaal twee keer per dag. Aangezien de gel een natuurlijk product is zonder bekende bijwerkingen, kun je het zo vaak als je wilt gebruiken om de vaginale gezondheid te ondersteunen en BV te voorkomen. Gebruik het om van lastige BV-symptomen af te komen en je kwaliteit van leven te verbeteren. 

Multi-Gyn ActiGel

Behandelt bacteriële vaginose

Oorzaken van bacteriële vaginose

Op de darmen na zijn er in je vagina meer bacteriën aanwezig dan waar dan ook in je lichaam, en de meeste daarvan behoren tot de Lactobacillus-familie. Deze ‘goede’ bacteriën hebben een dubbele functie: ze reguleren de pH-waarde van de vagina en houden schadelijke microben onder controle. Maar als de pH in je vagina boven de 4,5 uitkomt, raakt deze natuurlijke balans verstoord en kunnen schadelijke bacteriën zich onbeheerst gaan vermeerderen, wat leidt tot bacteriële vaginose. Onderzoekers hebben nog geen volledig inzicht in de oorzaken van deze veranderingen, maar er zijn enkele factoren die waarschijnlijk je infectierisico verhogen. De kans dat bacteriële vaginose optreedt is bijvoorbeeld groter als je:

  • rookt
  • zwanger bent
  • meerdere sekspartners hebt
  • seks hebt met een nieuwe partner
  • een vrouw bent en seks hebt met andere vrouwen
  • je vagina te veel doucht
  • een spiraaltje gebruikt
  • niet genoeg Lactobacillus-bacteriën produceert in de vagina

Bacteriële vaginose of vaginale schimmel?

Bacteriële vaginose en vaginale schimmelinfecties zijn de meest voorkomende vaginale problemen bij vrouwen en omdat ze vergelijkbare symptomen hebben, worden de twee soms verward. Hoewel ze allebei worden veroorzaakt door een disbalans in de natuurlijke vaginale flora en meestal gepaard gaan met ongewone afscheiding, ziet de afscheiding er anders uit. Afscheiding die dik, brokkelig en geurloos is, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door candida, terwijl een dunne, grijswitte afscheiding die naar rotte vis ruikt waarschijnlijk het gevolg is van BV. Als je niet zeker weet waardoor je symptomen worden veroorzaakt, of als je nog steeds symptomen hebt nadat je een vrij verkrijgbaar product hebt geprobeerd, zorg er dan voor dat je naar een arts gaat om seksueel overdraagbare of andere ernstige aandoeningen uit te sluiten.