Waarom is mijn vagina droog?

Vaginale droogheid wordt meestal veroorzaakt door een gedaalde oestrogeenspiegel. Normaal gesproken helpt het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen de vagina vochtig en gezond te houden. Door vaginale droogheid worden de weefsels van de vagina dunner, droger en vatbaarder voor ontsteking. Dit heet vaginale atrofie.

Vaginale droogheid en irritatie zijn veelvoorkomende overgangsongemakken. De overgang is echter niet de enige reden waarom de oestrogeenspiegel kan dalen. Bevallingen, borstvoeding, bepaalde medische aandoeningen en het gebruik van orale anticonceptie laten ook het oestrogeen dalen. Ook hierdoor kan dit tot vaginale droogheid leiden.

In sommige gevallen heeft een droge vagina helemaal niet te maken met oestrogeen, maar met overdreven hygiëne. Ongeacht hoe het komt dat jouw vagina aanvoelt als de Sahara, er zijn veilige en effectieve behandelingen die kunnen helpen.

Symptomen van vaginale droogheid

Vaginale droogheid kan overmatige groei van schadelijke bacteriën in de vagina veroorzaken, wat op zijn beurt tot abnormale afscheiding kan leiden. Je kunt ook jeuk hebben in en rond de vagina, vaak blaasontsteking hebben en pijn hebben tijdens het vrijen. In sommige gevallen kan vaginale droogheid pijnlijke symptomen veroorzaken als een branderige vagina, vaginale irritatie en gevoeligheid.

Behandeling van vaginale droogheid

Vaginale droogheid kan behoorlijk onaangename vaginale irritatie veroorzaken en je kunt je zin in seks erdoor kwijtraken. Het is gelukkig goed te behandelen. Gebruik een vochtinbrengende vaginale gel als Multi-Gyn LiquiGel om het van nature aanwezige vocht in je vagina aan te vullen.

Multi-Gyn LiquiGel is op natuurlijke basis voor vrouwen van alle leeftijden. Het verlicht snel ongemakken zoals een brandigere vagina of vaginale irritatie en werkt direct hydraterend. Vrij verkrijgbaar bij de drogist en online.

Neem contact op met een arts als je ernstige symptomen van droogheid hebt en van natuurlijke producten niet de verlichting krijgt die je nodig hebt. Deze kan je een vaginale behandeling met een lage dosis oestrogenen adviseren. Deze behandelingen bestaan in allerlei soorten en maten, bijvoorbeeld als crème, zetpil of een zachte, flexibele ring die in het bovenste gedeelte van de vagina wordt ingebracht. Als je naast droogheid nog andere overgangssymptomen hebt, kan je arts een sterkere oestrogeenbehandeling aanraden. Vertel het je arts als je een geschiedenis van borstkanker hebt, want oestrogeenbehandelingen kunnen het risico verhogen dat het terugkomt.

Multi-Gyn LiquiGel

Behandelt en verlicht vaginale droogheid

Oorzaken van vaginale droogheid

Vrouwen hebben na de overgang de meeste kans op vaginale droogheid, maar het symptoom kan vrouwen van elke leeftijd treffen. Behalve door de overgang kan een droge vagina worden veroorzaakt door:

  • Borstvoeding en bevalling
  • Anticonceptiepillen of antidepressiva
  • Operatieve verwijdering van de eierstokken of baarmoeder
  • Sommige kankerbehandelingen
  • Bepaalde allergie- en verkoudheidsmedicatie
  • Bepaalde immuunaandoeningen, zoals het syndroom van Sjögren
  • Zeep, wasmiddel, lotion, geparfumeerde tampons of douches

Sommige lifestylefactoren – stress, roken en overmatige lichaamsbeweging, bijvoorbeeld – kunnen bijdragen aan vaginale droogheid. Je kunt ook een hoger risico lopen als je niet vaginaal bevallen bent of niet seksueel actief bent.