Waarom is mijn vagina droog?

Opvliegers en onregelmatige menstruatie zijn twee bekende signalen dat de overgang voor de deur staat. Maar wist je dat vaginale droogheid en vaginale irritatie andere veelvoorkomende overgangsongemakken zijn? Want naarmate je ouder wordt, wordt je vagina ook ouder. Normaal gesproken helpt oestrogeen de vagina vochtig en gezond te houden, maar wanneer je in de overgang komt, daalt de productie van het vrouwelijke geslachtshormoon aanzienlijk. Als gevolg daarvan worden de weefsels van de vagina dunner, droger en vatbaarder voor ontsteking, een aandoening die vaginale atrofie wordt genoemd. Maar de overgang is niet de enige reden waarom je oestrogeenspiegel kan dalen. Bevallingen, borstvoeding, bepaalde medische aandoeningen en het gebruik van orale anticonceptie kunnen ook het oestrogeen doen dalen en op hun beurt tot vaginale droogheid leiden. In sommige gevallen heeft een droge vagina helemaal niet te maken met oestrogeen, maar met overdreven hygiëne. Ongeacht hoe het komt dat jouw vagina aanvoelt als de Sahara, er zijn veilige en effectieve behandelingen die kunnen helpen.

Symptomen van vaginale droogheid

Vaginale droogheid kan overmatige groei van schadelijke bacteriën in de vagina veroorzaken, wat op zijn beurt tot abnormale afscheiding kan leiden. Je kunt ook jeuk hebben in en rond de vagina, vaak blaasontsteking hebben en pijn hebben tijdens het vrijen. In sommige gevallen kan vaginale droogheid pijnlijke symptomen veroorzaken als een branderige vagina, vaginale irritatie en gevoeligheid.

Behandeling van vaginale droogheid

Hoewel droogheid zelden een teken van een ernstige medische aandoening is, kan het behoorlijk onaangename vaginale irritatie veroorzaken en kun je je zin in seks erdoor kwijtraken. Maar er is geen reden om een droge vagina je kwaliteit van leven te laten verpesten – probeer een vochtinbrengende vaginale gel als Multi-Gyn LiquiGel om het van nature aanwezige vocht in je vagina aan te vullen. Dit is een product op natuurlijke basis voor vrouwen van alle leeftijden – breng het aan waar nodig om ongemakken als een branderige vagina en vaginale irritatie te verlichten. Multi-Gyn LiquiGel is een vrij verkrijgbaar product dat je online en bij de meeste drogisten kunt kopen. Als je ernstige symptomen van droogheid hebt en van natuurlijke producten niet de verlichting krijgt die je nodig hebt, kan je arts een vaginale behandeling met een lage dosis oestrogenen adviseren. Deze bestaan in allerlei soorten en maten, bijvoorbeeld als crème, zetpil of een zachte, flexibele ring die in het bovenste gedeelte van de vagina wordt ingebracht. Als je naast droogheid nog andere overgangssymptomen hebt, kan je arts een sterkere oestrogeenbehandeling aanraden. Vertel het je arts als je een geschiedenis van borstkanker hebt, want oestrogeenbehandelingen kunnen het risico verhogen dat het terugkomt.

Multi-Gyn LiquiGel

Behandelt en verlicht vaginale droogheid

Oorzaken van vaginale droogheid

Vrouwen hebben na de overgang de meeste kans op vaginale droogheid, maar het symptoom kan vrouwen van elke leeftijd treffen. Behalve door de overgang kan een droge vagina worden veroorzaakt door:

  • Borstvoeding en bevalling
  • Anticonceptiepillen of antidepressiva
  • Operatieve verwijdering van de eierstokken of baarmoeder
  • Sommige kankerbehandelingen
  • Bepaalde allergie- en verkoudheidsmedicatie
  • Bepaalde immuunaandoeningen, zoals het syndroom van Sjögren
  • Zeep, wasmiddel, lotion, geparfumeerde tampons of douches

Sommige lifestylefactoren – stress, roken en overmatige lichaamsbeweging, bijvoorbeeld – kunnen bijdragen aan vaginale droogheid. Je kunt ook een hoger risico lopen als je niet vaginaal bevallen bent of niet seksueel actief bent.