Vaginale verzorging (hoe verzorg je je vagina)

Je vagina is in wezen gemaakt om zichzelf te reinigen. Voor een goede vaginale gezondheid is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen, door een gebalanceerd eetpatroon en voldoende beweging. Maar zelfs een gezonde vagina kan baat hebben bij een regelmatige verzorgingsroutine. Een overgrote meerderheid van de vrouwen scheert of waxt tegenwoordig haar schaamhaar, en deze veelgebruikte ontharingsmethodes kunnen problemen veroorzaken zoals geïrriteerde huid, rode vlekken en ongemakkelijke jeuk. Veel vrouwen hebben ook een grotere behoefte aan vaginale verzorging tijdens de menstruatie en na de bevalling, wanneer de huid gevoeliger is dan normaal. Een intieme verzorgingsroutine hoeft niet ingewikkeld te zijn en kan goed helpen om ongemakken te voorkomen en je schoon en fris te voelen in het vaginale gebied.

Scheren

Scheren is een goedkope ontharingsmethode die je gemakkelijk thuis kunt doen, dus is het niet verrassend dat het veruit de meest gebruikte ontharingsmethode is. Het nadeel is dat het de neiging heeft geïrriteerde huid, jeuk, rode vlekken, snijwondjes, ingegroeide haartjes en infecties te veroorzaken. De meeste vrouwen verwijderen in ieder geval een deel van hun schaamhaar en de stijlen variëren van een beetje bijknippen tot helemaal kaal. Ongeacht welke stijl je kiest, gebruik altijd een scherp scheermes en overweeg je schaamhaar met een schaartje bij te knippen voor je het afscheert. Volg deze eenvoudige stappen om het beste resultaat te halen uit je scheerroutine en het risico op irritatie tot een minimum te beperken:

Was de vulva met een milde, pH-gebalanceerde mousse als Multi-Gyn FemiWash om de huid te reinigen en voor een gladder scheerresultaat.

Breng een dikke laag scheercrème aan en scheer in de richting van de haren om snijwondjes en ingegroeide haartjes te voorkomen. Spoel steeds de haartjes van je scheermes en probeer niet meer dan één keer op dezelfde plek te komen.

Spoel af, dep droog met een schone handdoek en breng Multi-Gyn IntiSkin aan voor een prettig, verkoelend effect. Multi-Gyn IntiSkin kalmeert en bevochtigt ook de geïrriteerde huid.

Wassen

Regelmatig de vulva (de buitenste delen van je genitaliën) wassen kan ervoor zorgen dat je je schoon en fris voelt, maar overdrijf het niet. De vulva één keer per dag wassen, of twee keer per dag tijdens de menstruatie, is meer dan genoeg. Gebruik geen geparfumeerde zeep en kies bij voorkeur een hygiëneproduct dat specifiek geformuleerd is voor de vulva, zoals Multi-Gyn FemiWash.

Tijdens de menstruatie en na vaginale seks wil je wellicht ook je vagina reinigen (de binnenste delen van je genitaliën). Spoel je vagina dan uit met behulp van de Multi-Gyn Vaginale Douche, een vrouwvriendelijke knijpfles met een flexibele flessenhals. Je kunt de douche gebruiken in combinatie met specifiek geformuleerde Multi-Gyn Tabletten of alleen lauw water. 

Multi-Gyn FemiWash

Behandelt bacteriële vaginose

Multi-Gyn IntiSkin

Behandelt vaginale schimmel

Multi-Gyn Douche

Voor optimale hygiëne van de vagina

Tips voor vaginale verzorging

Als het om je vagina gaat, kan een beetje preventie je veel opleveren. Hieronder staat een aantal intieme verzorgingstips om het risico op irritatie tot een minimum te beperken en je vagina gezond te houden – van binnen en van buiten:

  • Draag wit ondergoed van natuurlijke materialen, bij voorkeur katoen
  • Vermijd het dragen van strings
  • Was ondergoed met geurloos wasmiddel en spoel goed uit
  • Overweeg om zonder ondergoed te slapen zodat je vagina kan ademen
  • Kies altijd hygiëneproducten die specifiek zijn geformuleerd voor intieme verzorging
  • Vermijd hygiëneproducten voor vrouwen zoals sprays en deodorants, geurolie, badschuim, badolie en talkpoeder
  • Gebruik een vochtinbrengende vaginale crème op water- of siliconenbasis om droogheid tegen te gaan
  • Probeer een vaginaal glijmiddel om droogheid tijdens het vrijen tegen te gaan