Is mijn afscheiding normaal?

Vaginale afscheiding is niet altijd fijn. Soms maakt het je ondergoed nat en kleverig. Maar het heeft een ingenieuze functie: het is het ingebouwde reinigingsmechanisme van je vagina.

De meeste vrouwen hebben vaginale afscheiding. De frequentie, hoeveelheid en textuur van de vloeistof kan per persoon verschillen. Het verandert zelfs tijdens verschillende momenten in je menstruatiecyclus. Vlak voor de ovulatie wordt het slijmvlies meestal dunner, glibberig en helder, als rauw eiwit, en overvloediger dan normaal. Dit wordt gewoonlijk gevolgd door een paar drogere dagen en vervolgens een terugkeer naar de gebruikelijke witte, enigszins kleverige afscheiding. Tijdens de ovulatie en na je menstruatie is het niet ongewoon om roze of bruine spotting te hebben.

Als je echter last krijgt van vies ruikende, waterige, groene, gele, korrelige, schuimige of dikke witte afscheiding, kan het een teken zijn dat er iets niet helemaal goed zit.

Normale afscheiding:

  • is gewoonlijk helder, wit of lichtgeel
  • is geurloos of heeft een enigszins scherpe of zoete geur
  • is dik, kleverig en nat

Abnormale afscheiding

Afscheiding kan een belangrijke indicator van je vaginale gezondheid zijn, dus is het goed om je slijm te leren kennen.

Als je bijvoorbeeld een dikke witte en brokkelige afscheiding opmerkt die op cottage cheese lijkt, wordt die waarschijnlijk veroorzaakt door een vaginale schimmelinfectie. Een vies ruikende, waterige afscheiding kan juist een teken van bacteriële vaginose (BV) kan zijn. Vies ruikende groene of gele afscheiding kan worden veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening (soa) als trichomonas of chlamydia. Als je onveilige seks hebt gehad, moet je ook letten op roze of bruine spotting of afscheiding die optreedt wanneer je normaal gesproken je menstruatie zou hebben – het kan een teken van zwangerschap zijn.

Als je afscheiding abnormaal is, kun je ook nog andere merkbare klachten hebben, zoals jeuk, een sterke geur, roodheid, gezwollenheid of irritatie.

Is het mogelijk om afscheiding te behandelen?

Het is niet mogelijk om normale, gezonde afscheiding te behandelen en het is ook echt niet nodig. Maar als je afscheiding door een infectie of soa vies gaat ruiken of dik wit, geel, groen, waterig of brokkelig wordt, is het een ander verhaal. Afhankelijk van je diagnose heb je waarschijnlijk een behandeling nodig.

Vaginale schimmelinfecties kunnen eenvoudig worden behandeld met een gel op natuurlijke basis als Multi-Gyn FloraPlus, die gerelateerde ongemakken als afscheiding, jeuk, irritatie en sterke geur verlicht. Gebruik voor bacteriële vaginose Multi-Gyn ActiGel. De gel vermindert de afscheiding en sterke geur snel en behandelt ook BV effectief.

Beide behandelingen zijn specifiek geformuleerd om een gezonde bacteriële flora te ondersteunen en een optimale pH-waarde in de vagina te handhaven. Je kunt Multi-Gyn FloraPlus en Multi-Gyn ActiGel online of bij de drogist kopen. Ga naar je huisarts als je niet zeker weet of je symptomen het gevolg zijn van vaginale schimmelinfectie, BV of iets anders. Deze kan een soa of ernstigere aandoeningen uitsluiten of passende medicatie voorschrijven.

.

Multi-Gyn ActiGel

Behandelt bacteriële vaginose

Multi-Gyn FloraPlus

Behandelt vaginale schimmel

Waarom krijg ik afscheiding?

Vaginale afscheiding bestaat uit een enigszins zuur slijm dat door de cervix wordt geproduceerd en uit de vagina komt. Hierbij verwijdert het dode cellen en bacteriën. Naast dat het de vagina reinigt, houdt afscheiding de vagina ook vochtig en beschermt het haar tegen infectie.

Het lichaam van een vrouw produceert elke dag ongeveer een theelepel afscheiding. Dit begint zo’n zes maanden tot een jaar voor haar eerste menstruatie. De vloeiing is meestal heviger tijdens de zwangerschap, als je seksueel actief bent of als je anticonceptie gebruikt. Naarmate je ouder wordt en in de overgang komt, kan je afscheiding veranderen of minder frequent worden, wat op zijn beurt vaginale droogheid kan veroorzaken.