Vaginale droogheid

Droogheid is een onprettig vaginaal ongemak dat vrouwen van alle leeftijden kan overkomen, maar het komt het meeste voor onder vrouwen die in of voorbij de overgang zijn. Hoewel vaginale droogheid normaal gesproken ongevaarlijk is, kan het gepaard gaan met een aantal nogal onprettige bijkomstigheden als irritatie, gevoeligheid, abnormale afscheiding en vaker blaasontsteking. Het gebrek aan vocht in de vagina kan ook leiden tot pijn en lichte bloedingen tijdens het vrijen. Maar liefst 25 procent van alle vrouwen tussen de 50 en 59 jaar meldt problemen met droogheid tijdens het vrijen en 16 procent heeft pijn. Behalve de fysieke symptomen kan droogheid ook een zware emotionele tol eisen. Sommige vrouwen vinden het moeilijk te accepteren dat hun lichaam ouder wordt, anderen verliezen het vertrouwen in hun seksualiteit en vermijden seks met hun partner. Maar er is geen reden om in stilte te lijden – vaginale droogheid is gemakkelijk te behandelen met producten die je online of bij je lokale drogist kunt kopen.

Waarom is mijn vagina droog?

Maar liefst de helft van alle vrouwen in de overgang heeft last van droge vaginale huid. Als je er een van bent, is het waarschijnlijk een teken dat je vagina ouder wordt. Tijdens de overgang daalt de oestrogeenproductie drastisch, waardoor het vaginale weefsel dunner, droger en teerder wordt. Het wordt ook vatbaarder voor infectie. Dit wordt vaginale atrofie genoemd. Met een minder vochtige vagina heb je meer kans dat je last krijgt van abnormale afscheiding, irritatie, gevoeligheid en pijn tijdens het vrijen. Hoewel een lage oestrogeenspiegel als gevolg van de overgang de meest voorkomende oorzaak van droge vaginale huid is, is het niet de enige. De oestrogeenspiegel kan ook bij jongere vrouwen dalen, bijvoorbeeld vanwege borstvoeding, bevalling, chronische ziekte of gebruik van anticonceptie. Vaginale droogheid kan ook worden veroorzaakt door overmatig wassen in en rond de vagina.

Oplossing voor vaginale droogheid

Als je vaginale droogheid pijn bij het vrijen veroorzaakt, breng dan net voor het vrijen een glijmiddel op waterbasis aan. Er zijn ook vrij verkrijgbare producten als Multi-Gyn LiquiGel die droogheid behandelen. Multi-Gyn LiquiGel is een natuurlijke vochtinbrengende gel die dagelijks kan worden gebruikt om het natuurlijke vocht in de vagina aan te vullen of wanneer je onprettige symptomen van vaginale atrofie, zoals irritatie, gevoeligheid en jeuk, wilt verlichten. Als je nog steeds problemen met vaginale droogheid hebt na gebruik van een product op natuurlijke basis, raadpleeg dan je arts. Hij of zij kan een behandeling op basis van oestrogenen, zoals tabletten, zetpillen, crèmes of een ring aanbevelen.

Multi-Gyn LiquiGel

Behandelt en verlicht vaginale droogheid

Oorzaken van vaginale droogheid

De overgang is de meest voorkomende oorzaak van droge vaginale huid, maar jongere vrouwen kunnen ook worden getroffen. De onderstaande factoren kunnen je risico op een droge vaginale huid verhogen:

  • Borstvoeding en bevalling
  • Gebruik van anticonceptie of antidepressiva
  • Operatieve verwijdering van je eierstokken of baarmoeder
  • Het ondergaan van bepaalde kankerbehandelingen
  • Gebruik van bepaalde allergie- en verkoudheidsmedicatie
  • Bepaalde immuunaandoeningen, zoals het syndroom van Sjögren
  • Gebruik van zeep, lotion, geparfumeerde tampons of douches in de vagina