Branderige vagina en roodheid

Voelt het alsof je vagina elke keer als je plast in brand staat? Is het gebied rond je vaginale opening rood en/of opgezwollen? Misschien zie je zelfs kleine scheurtjes of zweertjes op de gevoelige huid van de vulva? Dan kun je vaginitis hebben. Vaginitis is de wetenschappelijke benaming voor vaginale irritatie.

Veel vrouwen associëren een branderige vagina met een blaasontsteking. Vaginale irritatie kan echter net zo goed door een vaginale schimmelinfectie, bacteriële vaginose, droogheid of een seksueel overdraagbare aandoening worden veroorzaakt. Roodheid en een branderig gevoel in de vagina gaan meestal gepaard met ernstige irritatie en branderige vaginale pijn. Hierdoor kan het je kwaliteit van leven negatief beïnvloeden tenzij het wordt behandeld.

Afhankelijk van wat de oorzaak is van het branderige gevoel in je vagina, zijn er veel effectieve vrij verkrijgbare behandelingen die kunnen helpen. En hoe sneller je het behandelt, hoe beter!

Behandeling van een branderige vagina

De behandeling van een rode en branderige vagina varieert afhankelijk van de oorzaak. Een van de meest voorkomende oorzaken is een vaginale schimmelinfectie. Behandel deze met Multi-Gyn FloraPlus. Deze prebiotische gel stimuleert de nuttige bacteriën in de vagina en geeft snelle verlichting van irritatie en jeuk.

Gebruik voor bacteriële vaginose Multi-Gyn ActiGel. Deze gel werkt direct kalmerend voor irritaties en andere vaginale ongemakken.

Als je vermoedt dat vaginale droogheid je symptomen veroorzaakt, gebruik dan Multi-Gyn LiquiGel. Deze gel voorkomt irritatie door ondersteuning van de bevochtiging van de vagina en het vaginale weefsel.

Alle drie de gels zijn producten op natuurlijke basis die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist en online. Neem contact op met je arts als de irritatie en branderige vaginale pijn niet weggaan na gebruik van een vrij verkrijgbaar product. Deze kan een ernstigere infectie of een soa uitsluiten of passende medicatie voorschrijven.

Multi-Gyn LiquiGel

Behandelt en verlicht vaginale droogheid

Multi-Gyn FloraPlus

Behandelt vaginale schimmel

Verlichting voor een branderige vagina

De vagina raakt soms geïrriteerd door allergenen en dingen in ons milieu die je het minst zou verwachten. Een paar eenvoudige veranderingen in je lifestyle kunnen helpen je vaginale gebied gezond te houden en je verlichting geven van roodheid, een branderig gevoel en andere vervelende vaginale symptomen:

  • Draag alleen ruim passend, 100% katoenen ondergoed
  • Was je vagina niet meer dan één keer per dag
  • Vermijd het gebruik van zeep, sprays en parfums in de vagina
  • Vermijd het gebruik van geparfumeerd(e) wc-papier, tampons, inlegkruisjes en andere geparfumeerde hygiëneproducten
  • Slaap zonder ondergoed
  • Draag geen strak ondergoed en blijf niet zitten in een nat badpak

Oorzaken van een branderige vagina

Irritatie, roodheid en een branderig gevoel in de vagina zijn veelvoorkomende symptomen van verschillende vaginale aandoeningen. Vaak, maar niet altijd, zijn ze een teken van veranderingen in je bacteriële flora die overmatige groei van schadelijke microben teweegbrengen en een daling in de nuttige bacteriën die de zuurgraad in de vagina reguleren en haar tegen infectie beschermen. Gewoonlijk gaan roodheid, een branderig gevoel en pijn bij het plassen gepaard met andere symptomen waaruit kan blijken wat het onderliggende probleem is.

  • Vaginale schimmelinfectie. Een branderige vagina in combinatie met hevige jeuk en dikke, witte afscheiding die op kwark lijkt, duidt doorgaans op een vaginale schimmelinfectie, ookwel candida-infectie genoemd.
  • Bacteriële vaginose (BV). Als je vagina en vaginale afscheiding een sterke visgeur hebben, kan BV de boosdoener zijn achter de irritatie.
  • Vaginale droogheid. Abnormale afscheiding, jeuk, frequente blaasontstekingen en een branderige pijn in de vagina wanneer je seks hebt, kan duiden op vaginale droogheid, met name als je door de overgang bent of er net in terechtkomt.
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Diverse soa’s kunnen roodheid en een branderig gevoel in de vagina veroorzaken. Neem altijd contact op met een arts als je last krijgt van pijnlijke blaren, ongebruikelijke afscheiding, maagpijn, zwellingen rond de vagina of bloedingen na het vrijen of tussen menstruaties door.