Waarom ruikt mijn vagina vies?

Een gezonde vagina kan allerlei geuren hebben – zoet, scherp, muskusachtig of gronderig – en de vaginale geur van elke vrouw is uniek. Een lichte vaginale geur is doorgaans heel normaal en niet iets om je zorgen over te maken. Dit kan worden veroorzaakt door veranderingen in je eetpatroon, hormoonspiegel, menstruatiecyclus of vaginale bacteriën. Vrijen en veel zweten kan ook beïnvloeden hoe je vagina ruikt. Maar als je een sterke geur opmerkt, die doet denken aan rotte vis, kan het een teken zijn van een infectie. De visgeur is een veelvoorkomend symptoom van bacteriële vaginose, een aandoening die wordt veroorzaakt door een disbalans in de vaginale flora. Bacteriële vaginose, ofwel BV, zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën onbeheersbaar worden en de nuttige bacteriën vernietigen die de pH-waarde in de vagina reguleren. Behalve een onaangenaam ruikende vagina kan bacteriële vaginose ook de kleur en textuur van je vaginale afscheiding veranderen, waardoor die grijswit en dunner dan normaal kan worden. Aan de andere kant is een vies ruikende vagina vaak het enige merkbare kernmerk van bacteriële vaginose. Hoewel een onaangename vaginale geur vervelend kan zijn en zelfs je kwaliteit van leven negatief kan beïnvloeden, kan het ongemak eenvoudig worden behandeld.

Hoe kan ik afkomen van vaginale geur?

Bacteriële vaginose wordt doorgaans behandeld met antibiotica, maar een natuurlijk, vrij verkrijgbaar product als Multi-Gyn ActiGel is niet alleen effectief maar ook zachter voor het lichaam. Terwijl antibiotica alle bacteriën in de vagina doden zonder onderscheid te maken, blokkeert Multi-Gyn ActiGel alleen de schadelijke micro-organismen terwijl de nuttige bacteriën worden ondersteund. Om bacteriële vaginose te behandelen en onprettige vaginale geuren te verminderen, gebruik je de gel minimaal vijf dagen lang minimaal twee keer per dag. Als je niet zeker weet of de visgeur door bacteriële vaginose komt, of als de behandeling niet helpt, neem dan contact op met een arts. Het is mogelijk dat er een andere reden is voor de geur, zoals een seksueel overdraagbare aandoening of een vergeten tampon die dagen, of zelfs weken, in de vagina is blijven zitten. Ja, dat komt voor en misschien wel vaker dan je denkt!

Hoe kan ik afkomen van vies ruikende afscheiding?

Net als een viesruikende vagina, kan ook vies ruikende afscheiding vermindert worden door Multi-Gyn ActiGel, omdat het de oorzaak BV aanpakt. Gebruik het vijf dagen achter elkaar minimaal twee keer per dag om een aanhoudende BV-infectie te behandelen en afscheiding te verminderen.

Multi-Gyn ActiGel

Behandelt bacteriële vaginose

Multi-Gyn FemiWash

Milde, zeepvrije intieme hygiëne

Kan ik een vies ruikende vagina voorkomen?

Goede hygiëne kan vaginale geur helpen voorkomen, maar overdrijf het niet! De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf door afscheiding te produceren, en overdreven hygiëne kan droogheid en irritatie veroorzaken. Was de buitenkant van de vagina (de vulva) gewoon met warm water of gebruik een milde, ongeparfumeerde zeep als Multi-Gyn FemiWash en droog grondig af met een schone handdoek. Multi-Gyn FemiWash is een milde en pH-gebalanceerde mousse die kan worden gebruikt om je vagina te reinigen en verfrissen, in tegenstelling tot geparfumeerde zeep die de pH-waarde en delicate bacteriële balans in de vagina negatief kan beïnvloeden. Eén keer per dag wassen is gewoonlijk genoeg, behalve als je menstrueert; dan wil je wellicht iets vaker wassen om sterke vaginale geuren te voorkomen. Vergeet niet ook het perineum te reinigen (het gebied tussen de vaginale opening en de anus). Je kunt zowel Multi-Gyn ActiGel als Multi-Gyn FemiWash hier kopen.

Meer tips om je vagina gezond te houden en vrij van onprettige geuren:

  • Draag alleen wit, 100 procent katoenen ondergoed waardoor je vagina kan ademen
  • Was je ondergoed met een mild wasmiddel en spoel goed uit
  • Vermijd het gebruik van wasverzachter
  • Vermijd vrouwelijke hygiëneproducten als maandverband, badolie, geurolie, talkpoeder, geparfumeerde doekjes en vaginale deodorants
  • Gebruik een condoom tijdens seks om jezelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen